WSTĘP PŁATNY: 20 zł zwykły i 10 zł ulgowy

SOBOTA 15.09.2018
Oranżeria Muzeum Pałacu w Wilanowie, Stanisława Kostki Potockiego 10/16

18:00 Pokaz filmu dokumentalnego: „Cydrowe historie”
reż. Bego Zubia Gallastegi, Hiszpania, 2015
Oranżeria Muzeum Pałacu w Wilanowie | WSTĘP PŁATNY

Co roku, od stycznia do kwietnia, baskijscy producenci cydru przyciągają tysiące gości z kraju i ze świata. Wszyscy chcą spróbować lokalnych specjałów – klasycznego omleta z dorszem i serów. Ale przede wszystkim chcą wziąć udział w rytuale „txotx”, czyli degustacji cydru prosto z beczki! To tradycja współczesna, jednak z bardzo głębokimi korzeniami. Film zabiera widza w pełną niespodzianek podróż: geograficzną, kulturalną, technologiczną i gastronomiczną.
BILETY:https://bilety.wilanow-palac.pl/nienumerowane.html?id=136221&d=4&temat=0

NIEDZIELA 16.09.2018
Oranżeria Muzeum Pałacu w Wilanowie, Stanisława Kostki Potockiego 10/16

17:00 Pokaz filmu dokumentalnego: „Rolnik i szef kuchni”
reż. Michael Whalen, USA, 2014
Oranżeria Muzeum Pałacu w Wilanowie | WSTĘP PŁATNY

Poznamy dwoje oddanych swojej pracy ludzi – rolniczkę Cynthię Sandberg i Davida Kincha, szefa kuchni restauracji Manresa w Kalifornii. Kluczem do ich sukcesu jest pasja, z jaką podchodzą do rolnictwa oraz gotowania. Uprawiają ziemię w sposób zrównoważony i z poszanowaniem środowiska, a zebrane rośliny od razu trafiają do kuchni – filozofia „z pola na stół” wciela się tu w życie. Sukces restauracji jest nierozerwalnie związany z sukcesem gospodarstwa: jeśli plony nie będą udane, ucierpią na tym dania serwowane przez Davida. Obojgu bohaterom chodzi o powrót do tradycyjnych wartości dzięki nowym technologiom. Inspirujące!
BILETY: https://bilety.wilanow-palac.pl/nienumerowane.html?id=136224&d=4&temat=0