9 września, godzina 19:00

The Singhampton Project
reż. Jonathan Staav
Kanada, Niemcy, Francja 2014, 62’
W okolicach miejscowości Singhampton w Kanadzie charyzmatyczny kucharz Michael Stadtländer prowadzi swoje gospodarstwo Eigensinn. Opracowuje innowacyjny projekt i razem z Jeanem Paulem Ganem tworzy siedem ogrodów, których płody posłużą do stworzenia menu niezwykłej kolacji. Czy uda im się osiągnąć cel mimo niesprzyjających warunków i wyjątkowo upalnego lata? Inspirująca opowieść o ludziach, którzy przejmują stuprocentową kontrolę nad jakością produktu, z którego przygotowują posiłek. Rodzinna historia o szefie kuchni, który staje się artystą oraz o artyście, który zamienia kawałek żyznej ziemi we wspaniałą, zieloną restaurację.

9 września, godzina 20:00

Korzeń
reż. Marcin Wokan
Polska 2016, 33’
Korzeń jest próbą odpowiedzi na pytanie, czym jest kolektyw Food Think Tank. To podróż przez dwa ekscentryczne projekty kulinarne FTT: Ziemia i woda oraz Las – Instalacja, które stanowią przystanki na drodze do Korzenia – Graala, w poszukiwaniu którego wyruszyli członkowie grupy. Korzeń zbliża nas do wartości podstawowych nie tylko w gastronomii, lecz także w otaczającym świecie.

10 września, godzina 19:00

W obronie jedzenia”/ „In Defense of Food”
reż. Michael Schwarz

USA 2015, 117’
W obronie jedzenia to tytuł jednej z bestsellerowych książek Michaela Pollana - amerykańskiego pisarza, dziennikarza, działacza społecznego i profesora dziennikarstwa na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley. Film jest ekranizacją tej głośnej książki, która dla aktywistów żywieniowych na całym świecie stanowi rodzaj biblii. Reżyser, Michael Schwarz i Michael Pollan ruszyli w podróż po całym świecie, aby dotrzeć do sedna jednego z podstawowych zagadnień: co tak naprawdę powinniśmy jeść? Na swojej drodze spotkali przedstawicieli różnych kultur, narodów i tradycji żywieniowych. Pomogło im to nie tylko odpowiedzieć na to życiodajne pytanie, ale też sformułować kilka prostych zasad opartych na zdrowym rozsądku, których przestrzeganie sprawia, że jedzenie staje się źródłem zdrowia, siły i po prostu codziennej przyjemności.

Pokazy w Kinie Muranów przygotowane przez FILMS for FOOD odbędą się w ramach Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego „Rośliny, Owady i Miód” - organizowanego w dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego w Al. Ujazdowskich. To połączenie targów i konferencji z dobrym jedzeniem w roli głównej. Festiwal zgromadzi najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników. Organizatorzy zaplanowali kilkadziesiąt godzin wykładów, debat, warsztatów i pokazów z najlepszymi ekspertami z kraju i Europy. Szczegółowe program na stronie: https://www.facebook.com/warszawski.festiwal.kulinarny/ .

 

Pokazy w Kinie Muranów przygotowane przez FILMS for FOOD odbędą się w ramach Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego „Rośliny, Owady i Miód” – organizowanego w dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego w Al. Ujazdowskich. To połączenie targów i konferencji z dobrym jedzeniem w roli głównej. Festiwal zgromadzi najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników. Organizatorzy zaplanowali kilkadziesiąt godzin wykładów, debat, warsztatów i pokazów z najlepszymi ekspertami z kraju i Europy.

/!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token.