PAWILON KULINARNY FOOD LAB STUDIO

SOBOTA 15.09.2018

12:00 Pokaz z Magazynem Zwierciadło: Jedzenie które poprawia nastrój
Karolina i Maciej Szaciłło
W trakcie pokazu Karolina i Maciej przeprowadzą słuchaczy przez tę trudną do zdiagnozowania chorobę. Pokażą, jak korzystając z wielu naturalnych narzędzi (m.in. przypraw) powrócić do równowagi. Bo to ona, jak podkreśla Medycyna Wschodu, jest warunkiem naszego zdrowia i… szczęścia. Skupimy się na diecie, smakach i ich wpływie na nasze emocje.

17:00 Pokaz: Polskie sery zagrodowe wg Giena Mientkiewicza – rzecz o twarogach
Gieno Mientkiewicz
Jeśli wydaje Wam się, że twaróg to po prostu twaróg – pozwólcie się zaskoczyć. Kto posmakuje kilku, a w tym słynnego twarogu od Pilcha, ten zrozumie, jak wiele smaku kryje się pozornie banalnym serze. Czy słyszeliście kiedyś o zakopywanym w ziemi „umrzyku”? A może chociaż o długowiecznych twarogach? Ciekawi Was jak smakuje taki, który odpowiednio przechowywany, dojrzewał dziewięć miesięcy albo dziewięć lat?!

NIEDZIELA 16.09.2018

11:00 Pokaz: Kaszubskiej Kozy gawęda o serze – historie z kraju i ze świata
Kaszubska Koza
Podczas pokazu uczestnicy będą mogli posłuchać o szeroko pojętej, zawiłej i długiej historii sera na świecie. Jak to się stało, że ludzie zaczęli go jeść? Czy był to produkt popularny, a może gościł jedynie na królewskim stole? W przerwie pomiędzy serowymi anegdotami przewidziana jest degustacja serów kozich produkcji Kaszubskiej Kozy.

13:30 Pokaz: Z ziemi francuskiej, do polskiej – historia smaku królewskiej kuchni
David Gaboriaud
Kto zna słynnego Paula Tremo? Był to jeden z najsłynniejszych kucharzy królewskich – gotował na dworze króla Stanisława Augusta. Wśród potraw, które przyrządzał, były nie tylko dania mięsne, ale także ryby i jarzyny. Zapoczątkował modę na wyrafinowaną, a zarazem lekką kuchnię, łączącą polskie i francuskie tradycje kulinarne. Wynikało to nie tylko z osobistych upodobań kulinarnych ostatniego władcy Polski lecz podobno było także spowodowane jego powracającymi problemami gastrycznymi.

16:00 Pokaz: Do ostatniego okruszka czyli sztuka #mynowaste w praktyce
Maia Sobczak
Najważniejsze, żeby zrobić pierwszy, nawet najmniejszy krok, a potem powtarzać go z uporem maniaka, aż wejdzie nam w krew i zostanie z nami na zawsze. To może być lista, z którą idziesz na zakupy, materiałowa torba lub zwyczajne „odroczenie” jakiegoś zakupu – choćby po to, by dać sobie czas albo spędzić jeden dzień bez ŻADNYCH zakupów. Jedna, drobna zmiana wystarczy, żeby uruchomić całą, dobrą lawinę #nowaste.