Wszystkie warsztaty w strefie WZORY są bezpłatne, ale ilość miejsc jest ograniczona. Rezerwacji można dokonać wyłącznie przez formularz online. Zapisy ruszą 3 września. Link do formularza podamy tutaj oraz w odpowiednim wydarzeniu na Facebooku. W formularzu znajdzie się również aktualną informację o dostępności miejsc na dane wydarzenie.
Więcej informacji oraz odpowiedzi na dodatkowe pytania pod adresem: warsztaty.festiwalkulinarny@gmail.com

Zapisy na warsztaty dostępne tutaj: FORMULARZ ON-LINE

PLAŻA WILANÓW

SOBOTA 15.09.2018

11:00 „Roślinne Porady o jadalnych kwiatach”
Sebastian Kulis
Czy kwiaty mają słodki smak? Czy ich jedzenie przynosi jakieś korzyści? Po co i jak jeść kwiaty? To kilka z pytań, które nasuwają się na myśl, gdy słyszymy o kwiatach jadalnych. Sebastian Kulis, autor bloga i książki „Roślinne Porady”, opowie o dzikich kwiatach jadalnych, wykorzystywanych jako lecznicze zioła, jak również o ogrodowych pięknościach, które bywają pikantne, jak i słodkie. Jak najlepiej wykorzystywać jadalne kwiaty warzyw? Jak suszyć, mrozić czy kandyzować kwiaty drzew i krzewów? Podczas warsztatów dowiemy się, gdzie szukać konkretnych kwiatów, czy powinniśmy jeść te ze sklepu, a wreszcie – czy sami możemy je wyhodować na własnym balkonie lub parapecie.

12:30 „Kuchnia roślinna bez tajemnic”
Alicja Szepietowska (Alicja w Krainie warzyw)
Podczas warsztatów Alicja opowie o głównych przyprawach stosowanych w kuchni wegańskiej, a następnie wykorzysta je, przygotowując wraz z uczestnikami pasty do chleba. Warsztat ma charakter bardzo praktyczny, a jego zadaniem jest pokazanie jak niesamowicie ciekawa, różnorodna i pyszna może być dieta roślinna. Alicja zaprasza uczestników do krainy tysiąca smaków i zapewnia, że wszystko, co zostanie przygotowane, będzie banalnie proste, a jednocześnie zaskakujące. Główną rolę odegrają trzy podstawowe przyprawy w kuchni wegańskiej. To z ich pomocą uczestnicy przygotują smaczne i zdrowe pasty kanapkowe. Wszystko, co zrobią, będzie wegańskie i bezglutenowe.

14:30 Makramy i Porady ogrodnicze
Katarzyna Dziedzic (Schronisko dla roślin / Kubraki)
Podczas warsztatów uczestnicy będą wyplatać podwieszane kwietniki. Prace powstaną bez użycia igieł, drutów czy szydełka, jedynie przy pomocy nieco zapomnianej sztuki wiązania sznurków – makramy.  Podczas 2,5 godzinnego spotkania uczestnicy poznają podstawowe węzły i sploty. Efektem końcowym będzie retro kwietnik, w którym każdy z uczestników umieści szklaną donicę z samodzielnie wybraną i posadzoną rośliną.

Schronisko dla roślin działa na terenie całej Polski. Zasady funkcjonowania Fundacji są bardzo proste: „przygarnia” niechciane rośliny i oddaje je dalej. Wszystko po to, by nie trafiły na śmietnik.

W sobotę i niedzielę zapraszamy do punktu adopcyjnego, gdzie można oddać lub przygarnąć roślinę. Dziewczyny z Fundacji będą także udzielać porad ogrodniczych.

16:30 „O smakach i smakowaniu”
Bogusława Schubert (Cytrynowe Królowe)
Bazując na królewskiej Kolekcji Cytrynowych Konfitur – 10 Smaków uczestnicy zdobędą wiedzę, jak tworzyć, dobierać i łączyć smaki tak, aby szukać równowagi, znaleźć dominantę i główny smak potrawy. Uczestnicy dowiedzą się, jak używać cytrynowych konfitur do gotowania i przyrządzania potraw. Warsztatowicze stworzą deski serów z cytrynowymi konfiturami oraz nauczą się jak wykorzystywać je do przyrządzania mięs, ryb, sosów zimnych i ciepłych.

17:30 Wstęp do pszczelarstwa – warsztatowa pogadanka
Warszawskie Bractwo Bartne
Jak długo żyją pszczoły? Jakie pozwolenia obowiązują na posiadanie uli w mieście? Po co pszczelarzowi „kominek”? Czy pszczela rodzina to państwo czy organizm? Na co pomaga propolis? Pszczoły na wsi czy w mieście? Co zagraża dzisiaj owadom zapylającym? Na te i wiele innych pytań odpowie Mistrz Pszczelarski Jerzy Kowalczyk z Warszawskiego Bractwa Bartnego.

NIEDZIELA 16.09.2018

11:00-15:00 Woreczki kuchenne – zrób własny projekt!
Bazgrołaki
Podczas warsztatów powstaną woreczki-organizery, które przydadzą się na pewno w każdej kuchni. Do wyboru prasowanki z motywami kulinarnymi, literki, dzięki którym można skomponować własne hasła, a także kolorowe folie do wycinania motywów unikalnego projektu. Następnie zobaczymy jak nasze kompozycje zostaną wprasowane na woreczkach przy pomocy termoprasy. Na koniec uwielbiana przez wszystkich czynność – odrywanie jeszcze cieplutkiej folii transportowej! I gotowe! Uczestnicy warsztatów wrócą do domu z jedynym w swoim rodzaju woreczkiem własnego projektu, do którego można włożyć przyprawy, herbatę, ryż, kaszę, makaron… Na warsztat nie obowiązują wcześniejsze zapisy. Zapraszamy w niedzielę do stoiska Bazgrołaki. 

11:30 Potęga nasion
Fundacja Łąka
Poznaj niezwykły mikrokosmos nasion! Zalążek życia, pożywienie i przyprawa. Podczas warsztatów zaprezentowane zostaną różne rodzaje nasion oraz ich niezwykłe właściwości.

12:30 Warsztaty ręcznego ostrzenia noży
Piotr Jędras-Kłosy
Samo kupienie ostrego noża to za mało. Do sprawnej pracy potrzebna jest też umiejętność utrzymania jego ostrości. Podczas warsztatów uczestnicy dowiedzą się: jak ostrzyć noże, co zrobić, żeby uratować mocno zużyte ostrza i na co zwracać uwagę, żeby zachować ich ostrość jak najdłużej. W programie warsztatów krótka pogadanka – wykład na temat geometrii ostrzy i technik ostrzenia oraz ćwiczenia praktyczne.

14:15 Warsztaty z rozpoznawania dzikich roślin jadalnych
Justyna Pargieła (DziczeJemy)
Podczas warsztatów uczestnicy poznają rośliny, które dawniej były wykorzystywane jako zwyczajny pokarm, a obecnie są cennym dodatkiem do diety i coraz modniejszym akcentem w wielu restauracjach. Podczas spaceru warsztatowicze nauczą się rozpoznawać jadalne chwasty i zioła, dowiedzą się o ich cennym składzie oraz możliwości ich wykorzystania w przygotowaniu wartościowych posiłków. Poruszone zostanie także zagadnienie bioróżnorodności w diecie.
Warsztat dla dzieci i dorosłych.

15:30 Warsztat plecionkarski
Serfenta
Uczestnicy będą wyplatać afrykańskie tacki z wikliny i kolorowych sznurów. Tacki inspirowane są plecionymi elementami ugandyjskich dachów. Serfenta istnieje, aby plecionkarstwo żyło. Przemierzamy tysiące kilometrów, aby wiedzieć o nim wszystko. Dzięki warsztatom uczestnicy będą mogli spróbować swoich sił w wyplataniu.

17:45 Zielony gość w domu. Jak zadbać o nową roślinę w mieszkaniu
Małgosia Galińska (główny roślinoznawca w Roślinnym STORze)
Jak zadbać o nowego zielonego przyjaciela w domu? Co sprawi, że roślina szybko się zaaklimatyzuje i będzie zdrowo się rozwijać? Ile wody potrzebuje i kiedy stosować nawozy? Dlaczego niektóre okazy wolą żyć na parapecie, a inne schowane w cieniu?  Jakie są najczęstsze błędy popełniane przez domowych ogrodników? Na te pytania w Roślinnym STORze na co dzień odpowiada główny roślinoznawca Małgosia Galińska. Swoją wiedzą podzieli się podczas warsztatów.