WARSZTATY KULINARNE  Z FUNDACJĄ SZKOŁA NA WIDELCU

PLAŻA WILANÓW

Strefa warsztatowa znajduje się przy wilanowskiej plaży pod oznaczonymi namiotami.

Zapraszamy dzieci i młodzież w wieku od 5 do 15 lat.

Wszystkie warsztaty z FUNDACJĄ SZKOŁA NA WIDELCU są bezpłatne, jednak ilość miejsc jest ograniczona. Rezerwacji można dokonać wyłącznie przez formularz online. Zapisy ruszą 1 września. Link do formularza podamy tutaj oraz w odpowiednim wydarzeniu na Facebooku. W formularzu znajdzie się również aktualną informację o dostępności miejsc na dane wydarzenie.
Więcej informacji oraz odpowiedzi na dodatkowe pytania pod adresem: warsztaty.festiwalkulinarny@gmail.com

Zapisy na warsztaty dostępne tutaj: FORMULARZ ON-LINE

Królestwo owoców i warzyw
Warsztaty, które odbędą się w Strefie Dziecka podczas drugiej edycji Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego to wspaniały sposób na pokazanie dzieciom, jak proste i fajne może być gotowanie. W ciągu dwóch dni odbędzie się 8 bezpłatnych warsztatów tematycznych dla dzieci w wieku od 5 do 15 lat, podczas których ugotujemy wspólnie królewskie potrawy! Wśród nich między innymi smoothie bowl, trufle i gofry!

SOBOTA 15.09.2018
11:00 Warsztaty z KOWR „Polska Smakuje”
Warsztaty kulinarno-edukacyjne, podczas których przygotujemy koktajle z polskich sezonowych warzyw i owoców, mają na celu pokazać najmłodszym, że nasz lokalny rynek ma wiele do zaoferowania, a forma koktajlu to idealny sposób na szybką i pyszną przekąskę – szczególnie w ciepłe dni. Pogrupujemy składniki na kolory i smaki, a następnie stworzymy z nich pyszne kompozycje idealne do stworzenia koktajlów:
– żółty: marchew, sok jabłkowy, gruszka, mięta
– zielony: szpinak/jarmuż, ogórek, jabłko, natka pietruszki, miód, melisa
– czerwony: maliny, jagody, burak, jogurt naturalny, masło orzechowe, mięta

13:00 Warsztaty z Tefal „Królewskie trufle”
Podczas warsztatów przygotujemy wspólnie domowej roboty deser w królewskim wydaniu. Udowodnimy, że kasza jaglana posiada wiele odsłon, a deser może być nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Każdy mały uczestnik będzie miał okazję zrobić swoje własne, autorskie trufle kokosowe z ulubionymi dodatkami.

15:00 Warsztaty z Tefal „Misa obfitości”
Podczas warsztatów uczestnicy będą mogli stworzyć autorski smoothie bowl. Nauczymy się korzystać ze sprzętów kuchennych, z których wyczarujemy pyszny, gęsty koktajl. Następnie zajmiemy się przygotowaniem owoców i bakalii, tak, aby zachwycały nie tylko brzuszek, ale i oko.

17:00 Warsztaty z Baziółka „Ziołowe nawodnienie”
Na przekór wszystkim udowodnimy, że woda nie musi być nudna oraz, że zioła mają magiczną moc! Razem stworzymy domową lemoniadę na bazie świeżego ananasa i arbuza, wodę smakową z ogórkiem i miętą oraz Ice Tea o smaku porzeczkowym! Wszystko to z ziół i owoców – niczego więcej!

NIEDZIELA 16.09.2018
Plaża Wilanów

11:00 Warsztaty z Tefal „Gofrowe bogactwo”
Podczas warsztatów udowodnimy, że gofry z dżemem to super prosta sprawa, a dodatki mogą być kolorowe, pyszne i zrobione w kilka sekund. Wspólnymi siłami wykonamy ciasto na gofry, nauczymy się obsługiwać sprzęty kuchenne, pokroimy owoce na dżem i przygotujemy samodzielnie wszystkie dodatki.

13:00 Warsztaty z Tefal „Witaminowa miska”
Podczas warsztatów kulinarnych poznamy różne kasze oraz nasiona warzyw strączkowych. Będziemy próbowali i porównywali. Każdy mały uczestnik wykona swoją własną, niepowtarzalną sałatkę na bazie sezonowych warzyw, orzechów i dressingów.

15:00 Warsztaty z Kingą Zięba: “No Waste”
Podczas zajęć dzieci nauczą się m.in. jak prawidłowo układać produkty spożywcze w lodówce. Dowiedzą się, które warzywa lubią marznąć, a które wolą odpoczywać na parapecie. Zdobędą wiedzę na temat czytania etykiet produktów i zobaczą, ile niepotrzebnych składników jest w wielu z nich.