Warsztaty w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie są bezpłatne i należy się na nie zapisać. Zapisy ruszą 3 września. Zgłoszenia będzie można dokonać wyłącznie przez formularz online. Liczba miejsc warsztatowych jest ograniczona. Link do formularza podamy na wydarzeniu na Facebooku. W formularzu znajdzie się również aktualna informacja o dostępności miejsc na dane wydarzenie.

Zapisy na warsztaty dostępne tutaj: FORMULARZ ON-LINE

VILLA INTRATA

SOBOTA 15.09.2018
Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

12:00–14:00 Warsztaty kulinarne: „Kuchnia warszawska”
Rafał Zaręba
Wspólnie przygotujemy najważniejsze potrawy kuchni warszawskiej z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Inspirację będziemy czerpać z restauracyjnych kart dań oraz ówczesnych książek kucharskich.

12:30–15:30 Warsztaty fotograficzne organizowane przez „Magazyn Kuchnia”
Joanna Matyjek (Odczaruj gary), Magazyn Kuchnia
Magazyn Kuchnia zaprasza na warsztaty poświęcone fotografii kulinarnej… telefonem komórkowym! Na tej lekcji dowiecie się w praktyce m.in. jak pracować ze światłem, co najlepiej sprawdza się w stylizacji, jak zrobić własne tło do zdjęć oraz że miłość do jedzenia i fotografii jest super mocą.
Program:
– jak wybrać idealne miejsce do zdjęć – praca ze światłem,
– jak zrobić własne tło do zdjęć – oraz co jeszcze może być tłem,
– stylizacja i rekwizyty,
– kadrowanie i kompozycja,
– edycja zdjęć.

13:30–15:00 Warsztaty pszczelarskie: „W pasiece Ule Króla”
Kamil Baj (Pszczelarium)
Przekonamy się, jak fascynujące może być życie pszczół! Zajrzymy do sześciokątnych komnat i zobaczymy, co się tam magazynuje. Dowiemy się, czym jest bartnictwo, i zgłębimy jego tajniki. A jeśli pogoda będzie nam sprzyjać, uzbrojeni w profesjonalny sprzęt pszczelarski wybierzemy się do pałacowej pasieki Ule Króla, aby stanąć oko w oko z rojem!

14:00–15:30 Warsztaty winiarskie: „Abecadło wina węgierskiego według oryginału z lat 30. XX w.”
Zoltan Hegedus
Co wyniknie z konfrontacji historycznego dokumentu winiarskiego ze współczesną wiedzą wybitnego specjalisty od win węgierskich? Przekonajmy się! Podczas warsztatów poznamy historię wina węgierskiego w kulturze polskiej.

15:00–17:00 Warsztaty ogrodnicze: „Historia pewnego produktu”
Paweł Szymczak, Kamil Baj (Pszczelarium), Iza Kulińska (Smaczna Pyza)
Czy marchew zawsze była pomarańczowa? Dlaczego barwne odmiany nie spotkały się z przychylnością polskiego konsumenta? Jak sprawdzić autentyczność miodu? Czy od pszczół uzyskamy tylko słodycz złotego płynu? Dowiemy się tego podczas warsztatów o pewnym produkcie – pewnym, czyli… sprawdzonym.

15:30–16:30 Warsztaty kulinarne: „Przetwory i syropy”
Józef Siadak
Jak wytworzyć naturalny ocet? Co leży u podstaw przygotowania udanej konfitury lub musztardy? Czy z piernika można zrobić syrop? Podczas warsztatów zdradzimy Wam sekrety przygotowania udanych przetworów.

NIEDZIELA 16.09.2018
Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

12:00–14:00 Warsztaty kulinarne: „Kuchnia Jana Szyttlera”
Bogdan Gałązka
Zapraszamy na warsztaty kuchni myśliwskiej! Wspólnie przygotujemy dania oparte na recepturach XIX-wiecznego kuchmistrza Jana Szyttlera, którego publikacje wywarły wpływ na ówczesne gusta kulinarne.