VILLA INTRATA

SOBOTA 15.09.2018

Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

Warsztaty w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie są bezpłatne i należy się na nie zapisać. Zapisy ruszą 3 września. Zgłoszenia będzie można dokonać wyłącznie przez formularz online. Liczba miejsc warsztatowych jest ograniczona. Link do formularza podamy na wydarzeniu na Facebooku. W formularzu znajdzie się również aktualna informacja o dostępności miejsc na dane wydarzenie.

Zapisy na warsztaty dostępne tutaj: FORMULARZ ON-LINE

12:00 SMAKI WARSZAWY
Prowadzenie: Aga Kozak, Jerzy S. Majewski
Jak smakowała Warszawa w okresie dwudziestolecia międzywojennego? Czy był to smak kuchni gospodarstw domowych, a może restauracji i kawiarni tętniących życiem towarzyskim? Zapraszamy w podróż do źródeł warszawskich smaków!

12:00 Wykład: „Kursy gotowania na gazie i lodówka tylko dla milionerów. Jak naprawdę wyglądało gotowanie przed wojną?”
Aleksandra Zaprutko-Janicka

12:30 Wykład: „Bazarowy street food, żydowskie szynki, pierwsze sieciówki, elitarne restauracje – wszystkie smaki przedwojennej Warszawy”
Grzegorz Kalinowski

13:00 Panel dyskusyjny: „Barwna mozaika warszawskiej kuchni”
Aleksandra Zaprutko-Janicka, Grzegorz Kalinowski, Maciej Nowicki

14:00 GŁODNI WIEDZY – EDUKACJA OD KUCHNI
Prowadzenie: Aga Kozak, Maciej Nowicki, Dorota Nygren
Doświadczenia polskich specjalistów w dziedzinie edukacji kulinarnej skonfrontujemy z międzynarodowymi trendami przedstawionymi przez wybitnego eksperta kuchni historycznej Ivana Daya. Panel prowadzony w języku angielskim.

14:00 Wykład: „The Culinary Glories of Britain’s Past”
Ivan Day, Anglia, BBC

14:40 Wykład: A place at the Royal Table – project of European royal residences
Paulina Szulist-Płuciniczak

15:00 Panel dyskusyjny: How to educate
through cooking?”
Ivan Day, Maciej Nowicki, Grzegorz Łapanowski, Paulina Szulist-Płuciniczak, Dorota Nygren

16:00 SPOŁECZNA ODPOWIEDZIALNOŚĆ WOBEC JEDZENIA
„Nie marnuj żywności. Proszę, potwierdź liczbę gości”
Prowadzenie: Aga Kozak
Co można zrobić w branży gastronomicznej, aby zredukować ilość wyrzucanego jedzenia? Czy prawo może pomóc w tej sprawie? Przyjrzymy się temu problemowi w Polsce i poszukamy nowych rozwiązań, odnosząc się do najnowszych pomysłów z areny międzynarodowej.

16:00 Prezentacje projektów połączone z debatą „Samodzielność od kuchni”
Marta Sapała (Foodsharing Warsaw), Sylwia Majcher, Jakub Malec, Dorota Jezierska (Federacja Polskich Banków Żywności), Katia Roman-Trzaska, Tomasz Małek (Dom Wódki)

DODATKOWO
10:00–18:00 Wystawa: „Gastronomia dwudziestolecia międzywojennego – afisze, ulotki, menu”
Czy druki o tematyce gastronomicznej mogą nakreślić obraz warszawskiej kuchni dwudziestolecia? Przekonajmy się! Niech afisze i ulotki przykują naszą uwagę, a kolejne pozycje z kart dań rozbudzą nasze apetyty. Wystawa specjalnie wyselekcjonowanych reprintów otworzy naszą wyobraźnię i pozwoli zrozumieć gastronomiczny świat dwudziestolecia międzywojennego.

12:00–14:00 Warsztaty kulinarne: „Kuchnia warszawska”
Rafał Zaręba
Wspólnie przygotujemy najważniejsze potrawy kuchni warszawskiej z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Inspirację będziemy czerpać z restauracyjnych kart dań oraz ówczesnych książek kucharskich.

12:30–15:30 Warsztaty fotograficzne organizowane przez „Magazyn Kuchnia”

12:30–15:30 Warsztaty fotograficzne organizowane przez „Magazyn Kuchnia”
Joanna Matyjek (Odczaruj gary), Magazyn Kuchnia
Magazyn Kuchnia zaprasza na warsztaty poświęcone fotografii kulinarnej… telefonem komórkowym! Na tej lekcji dowiecie się w praktyce m.in. jak pracować ze światłem, co najlepiej sprawdza się w stylizacji, jak zrobić własne tło do zdjęć oraz że miłość do jedzenia i fotografii jest super mocą.
Program:
– jak wybrać idealne miejsce do zdjęć – praca ze światłem,
– jak zrobić własne tło do zdjęć – oraz co jeszcze może być tłem,
– stylizacja i rekwizyty,
– kadrowanie i kompozycja,
– edycja zdjęć.

13:30–15:00 Warsztaty pszczelarskie: „W pasiece Ule Króla”
Kamil Baj (Pszczelarium)
Przekonamy się, jak fascynujące może być życie pszczół! Zajrzymy do sześciokątnych komnat i zobaczymy, co się tam magazynuje. Dowiemy się, czym jest bartnictwo, i zgłębimy jego tajniki. A jeśli pogoda będzie nam sprzyjać, uzbrojeni w profesjonalny sprzęt pszczelarski wybierzemy się do pałacowej pasieki Ule Króla, aby stanąć oko w oko z rojem!

14:00–15:30 Warsztaty winiarskie: „Abecadło wina węgierskiego według oryginału z lat 30. XX w.”
Zoltan Hegedus
Co wyniknie z konfrontacji historycznego dokumentu winiarskiego ze współczesną wiedzą wybitnego specjalisty od win węgierskich? Przekonajmy się! Podczas warsztatów poznamy historię wina węgierskiego w kulturze polskiej.

14:00–15:00 Ścieżka degustacyjna: „Dania warszawskich lokali”
Zapraszamy w podróż do najjaśniejszych punktów na kulinarnej mapie międzywojennej Warszawy! Trasę wyznaczą dania z kart głównych warszawskich lokali, opracowane na podstawie historycznego menu. Sprawdźmy, czym zajadała się intelektualna elita stolicy.

15:00–17:00 Warsztaty ogrodnicze: „Historia pewnego produktu”
Paweł Szymczak, Kamil Baj (Pszczelarium), Iza Kulińska (Smaczna Pyza)
Czy marchew zawsze była pomarańczowa? Dlaczego barwne odmiany nie spotkały się z przychylnością polskiego konsumenta? Jak sprawdzić autentyczność miodu? Czy od pszczół uzyskamy tylko słodycz złotego płynu? Dowiemy się tego podczas warsztatów o pewnym produkcie – pewnym, czyli… sprawdzonym.

15:30–16:30 Warsztaty kulinarne: „Przetwory i syropy”
Józef Siadak
Jak wytworzyć naturalny ocet? Co leży u podstaw przygotowania udanej konfitury lub musztardy? Czy z piernika można zrobić syrop? Podczas warsztatów zdradzimy Wam sekrety przygotowania udanych przetworów.

16:00–17:00 Spotkanie autorskie i promocja książki: „Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki”
Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki
Spotkajcie się z wyjątkowym duetem kulinarnym i porozmawiajcie o najnowszej książce wydanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Historyk Jarosław Dumanowski i wilanowski szef kuchni Maciej Nowicki odczytali dawne receptury kulinarne z 1783 r. i ożywili historię zapisaną na kartach „Kucharza doskonałego” Wojciecha Wielądki.

17:00–18:00 Spacer po ogrodzie rekonstruktorskim: „Wśród pałacowych grządek”
Katarzyna Wiśniewska
Co nietypowego można zobaczyć w ogrodzie kuchennym z czasów króla Jana III i księżnej Sieniawskiej? Co kryje się w najstarszych książkach kucharskich pod hasłami „bulwy” czy „popie jajka”? Czy ogród mógł leczyć? Dowiemy się tego podczas spaceru wśród pałacowych grządek w zrekonstruowanym ogrodzie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

18:00 Pokaz filmu dokumentalnego: „Cydrowe historie”
reż. Bego Zubia Gallastegi, Hiszpania, 2015
Oranżeria Muzeum Pałacu w Wilanowie | WSTĘP PŁATNY
Co roku, od stycznia do kwietnia, baskijscy producenci cydru przyciągają tysiące gości z kraju i ze świata. Wszyscy chcą spróbować lokalnych specjałów – klasycznego omleta z dorszem i serów. Ale przede wszystkim chcą wziąć udział w rytuale „txotx”, czyli degustacji cydru prosto z beczki! To tradycja współczesna, jednak z bardzo głębokimi korzeniami. Film zabiera widza w pełną niespodzianek podróż: geograficzną, kulturalną, technologiczną i gastronomiczną.

NIEDZIELA 16.09.2018

Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

10:00 HISTORIA W KUCHNI / KUCHNIA W HISTORII „Między PR-em a źródłem”
Prowadzenie: Aga Kozak, Grzegorz Mazur, Dorota Nygren
Czy wychodząc od źródła historycznego można stworzyć zaskakujący i skuteczny koncept marketingowy? Czyli o tym jak wykorzystać historię do zbudowania kulinarnej narracji. Porozmawiamy z szefami kuchni i dociekliwymi historykami.

10:00 Wykład: „Posmakować przeszłości. Romans teorii z praktyką”
Aleksandra Kleśta-Nawrocka

10:30 Wykład: „Jak uwarzyć kuchnię z historią?”
Bogdan Gałązka, Maciej Nowicki

11:00 Panel dyskusyjny:„Building an original, culinary-historical narrative”
Maciej Nowicki, Bogdan Gałązka, Aleksander Baron, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Ivan Day

12:00 GOTUJ SIĘ NA SZTUKĘ!
Prowadzenie: Aga Kozak
Królewskość stołu nie oznaczała jedynie obecności monarchy oraz pokaźnej liczby i obfitości podanych potraw. Staropolskie uczty były niezwykłymi spektaklami poruszającymi wszystkie zmysły uczestników. Wykorzystując barwne, barokowe tło, opowiemy o wzajemnej miłości sztuki i jedzenia.

12:00 Wykład: „Rymowane zjadanie, czyli co jedli i o czym pisali (niektórzy) poeci polskiego baroku”
Bogusław Deptuła

12:30 Wykład: „Lampart w kuchni. Sztuka sycylijskiego stołu”
Małgorzata Buttitta

13:00 Panel dyskusyjny: „Kulinaria a kultura”
Bogusław Deptuła, Paweł Bravo, Małgorzata Buttitta, Marek Bieńczyk, Bartek Kieżun

DODATKOWO
10:00–16:00 Wystawa: „Gastronomia dwudziestolecia międzywojennego – afisze, ulotki, menu”
Czy druki o tematyce gastronomicznej mogą nakreślić obraz warszawskiej kuchni dwudziestolecia? Przekonajmy się! Niech afisze i ulotki przykują naszą uwagę, a kolejne pozycje z kart dań rozbudzą nasze apetyty. Wystawa specjalnie wyselekcjonowanych reprintów otworzy naszą wyobraźnię i pozwoli zrozumieć gastronomiczny świat dwudziestolecia międzywojennego.

12:00–14:00 Warsztaty kulinarne: „Kuchnia Jana Szyttlera”
Bogdan Gałązka
Zapraszamy na warsztaty kuchni myśliwskiej! Wspólnie przygotujemy dania oparte na recepturach XIX-wiecznego kuchmistrza Jana Szyttlera, którego publikacje wywarły wpływ na ówczesne gusta kulinarne.

14:15–15:45 Spacer po pałacu: „Pałacowe dekoracje – jedzenie w sztuce i kulturze” | WSTĘP PŁATNY
Czy to, co dawniej było częścią posiłku, wykorzystywano również jako symbole w kulturze i sztuce? Czy staropolska uczta miała na celu jedynie dobrą zabawę i najedzenie się do syta? Jakie było miejsce kulinariów w sztuce i sztuki w kulinariach? Dowiemy się tego podczas wspólnego spaceru po pałacu wilanowskim.
BILETY: https://bilety.wilanow-palac.pl/nienumerowane.html?id=136229&d=4&temat=0

16:00–17:00 Spacer po ogrodzie rekonstruktorskim: „Wśród pałacowych grządek”
Katarzyna Wiśniewska
Co nietypowego można zobaczyć w ogrodzie kuchennym z czasów króla Jana III i księżnej Sieniawskiej? Co kryje się w najstarszych książkach kucharskich pod hasłami „bulwy” czy „popie jajka”? Czy ogród mógł leczyć? Dowiemy się tego podczas spaceru wśród pałacowych grządek w zrekonstruowanym ogrodzie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

17:00 Pokaz filmu dokumentalnego: „Rolnik i szef kuchni”
reż. Michael Whalen, USA, 2014
Oranżeria Muzeum Pałacu w Wilanowie | WSTĘP PŁATNY
Poznamy dwoje oddanych swojej pracy ludzi – rolniczkę Cynthię Sandberg i Davida Kincha, szefa kuchni restauracji Manresa w Kalifornii. Kluczem do ich sukcesu jest pasja, z jaką podchodzą do rolnictwa oraz gotowania. Uprawiają ziemię w sposób zrównoważony i z poszanowaniem środowiska, a zebrane rośliny od razu trafiają do kuchni – filozofia „z pola na stół” wciela się tu w życie. Sukces restauracji jest nierozerwalnie związany z sukcesem gospodarstwa: jeśli plony nie będą udane, ucierpią na tym dania serwowane przez Davida. Obojgu bohaterom chodzi o powrót do tradycyjnych wartości dzięki nowym technologiom. Inspirujące!