WARSZAWSKI FESTIWAL KULINARNY
panel konferencyjny

URZĄD DZIELNICY WILANÓW

SOBOTA 15.09.2018
sala widowiskowa Urzędu Dzielnicy Wilanów (ul. Klimczaka 2)

9:00 DOBRZE JEMY ZE SZKOŁĄ NA WIDELCU
Prowadzenie: Lucyna Zembowicz

9:00 Po co nam edukacja kulinarna?
Ula Somow, Grzegorz Łapanowski
„Dobrego jedzenia dziecko powinno się uczyć nie tylko w domu, ale też w szkole” – to dewiza Fundacji Szkoła na Widelcu. Dzięki niej dzieci poznają świat warzyw, owoców i innych produktów, odkrywają nowe smaki i poprzez zabawę uczą się zasad zdrowego odżywiania.

Edukacja kulinarna to jednak znacznie więcej, m.in. praca w grupie czy ćwiczenie umiejętności manualnych. Prelekcja naświetli jej szczególną rolę w rozwoju dziecka.

9:25 Ogólnopolski Program Edukacji Żywieniowo-Kulinarnej “Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” – Analiza I edycji Programu
Katarzyna Pieczyńska
“Dobrze Jemy…” to projekt długofalowy skierowany do klas 1-3 szkół podstawowych, którego pierwsza edycja odbyła się w roku szkolnym 2017/2018. Jego celem jest edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Program przygotowany został we współpracy z dietetykami oraz pedagogami i partnerami projektu. W jego ramach pakiety materiałów edukacyjnych otrzymało już ponad 1500 szkół!

10:05 Warsztaty kulinarne zamiast lekcji historii – jak edukować poprzez kuchnię?
Paulina Szulist, Maciej Nowicki, Grzegorz Mazur
A gdyby tak przenieść część lekcji historii ze szkolnej ławki prosto do pałacowej kuchni? Samemu spróbować, doświadczyć i dotknąć historii… O tym, czy i w jaki sposób warsztaty kuchni historycznej mogą stanowić skuteczny sposób na rozbudzenie historycznej pasji wśród dzieci opowiedzą edukatorzy Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

10:30 Panel dyskusyjny: Jak wprowadzać edukację kulinarną do przedszkoli i szkół? Wymiana dobrych praktyk.
Instytut Żywności i Żywienia, Małgorzata Litwin (Szkoła Podstawowa nr 289 im. Henryka Sienkiewicza w Warszawie), Grzegorz Łapanowski (Fundacja Szkoła na Widelcu), Monika Niewiarowska (Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa), Ewelina Szkutnik (Zabawa w Gotowanie), Agata Tomala (Przedszkole z oddziałami integracyjnymi nr 7 w Warszawie), Tefal (Partner strategiczny programu „Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu”)

Od teorii do praktyki, od planów do realizacji. O przeszkodach, ich pokonywaniu, o sukcesach. Swoimi doświadczeniami z wprowadzania edukacji kulinarnej do placówek oświatowych podzielą się ci, którzy z tym wyzwaniem zetknęli się w praktyce. Prelegenci wspólnie zastanowią się, jak działać, by edukacja kulinarna stała się nieodłącznym elementem wychowania każdego dziecka.

12:00 KRÓLEWSKI STÓŁ
Prowadzenie: Łukasz Modelski

12:00 O najstarszych polskich książkach kucharskich i nowej polskiej kuchni
Maciej Nowicki
Czy wiecie, że zbiór przepisów uznany za pierwszą polską książkę kucharską – Compendium Ferculorum – został wydany już w 1682 roku? O tym, jak kiedyś definiowano zdrowie oraz zdrową kuchnię, jak tradycja wpływa na kształt nowej polskiej kuchni i czego jeszcze możemy się dowiedzieć, sięgając po polskie zabytki kulinarne – okiem szefa pałacowej kuchni.

12:20 Od historii jedzenia do marketingu kulinarnego
Bogdan Gałązka
Jak wiedza historyczna pomaga w promocji regionu, miejsc i ludzi? O budowaniu autentyczności, zaufania i tożsamości za pomocą historii kulinariów.

12:40 Panel dyskusyjny: Światowa przyszłość polskiej kuchni?
Jarosław Dumanowski, Bogdan Gałązka, Joanna Mróz, Maciej Nowicki
Dlaczego popularna jest kuchnia hawajska, włoska czy japońska? Czy na świecie przyszedł już czas na polską kuchnię? Dyskusja o kryzysie tożsamości i wyzwaniach stojących przed polską gastronomią oraz o jej przyszłości.

14:00 CZEMU DZIECI JEDZĄ ŚMIECI?
Prowadzenie: Katarzyna Bosacka

14:00 Rzecz o polskich szkołach i przedszkolach, stołówkach i sklepikach
Fundacja Szkoła na Widelcu: Katarzyna Pieczyńska
Czy wiecie, że prawie ⅓ polskich dzieci i nastolatków ma nadwagę lub otyłość? To jeden z najgorszych wyników w całej Europie. O tym, jakie produkty są dostępne w sklepikach szkolnych, co dzieci jedzą na stołówkach oraz o tym, jak wygląda i jak mogłaby wyglądać edukacja w zakresie zdrowego odżywiania w polskich szkołach.

14:20 Jak wychować zdrowego smakosza?
Zuzanna Antecka
Jak obudzić w dziecku ciekawość nowych smaków? Czy mamy wpływ na to, jakie produkty będzie lubić nasze dziecko? Których rad naszych babć nie powinniśmy słuchać? A także o tym, dlaczego warto być upartym oraz o marchewce, która marchewce nierówna…

14:40 Panel dyskusyjny: Dlaczego dzieci jedzą śmieci i jak to zmienić?
Zuzanna Antecka, Katarzyna Pieczyńska, Barbara Pietrzyk, Anna Manna Poznańska
Jak w praktyce dbać o to, co jedzą nasze dzieci? Czy lepiej zakazywać, a może uczyć świadomego wyboru? Jakie szanse mają zdrowe produkty w starciu z silną konkurencją? Czy dorastanie w erze kolorowych opakowań i apetycznych reklam jest trudne? Na te i inne pytania odpowiedzą zaproszeni goście.

16:00 POLITYKA A JEDZENIE
Prowadzenie: Daniel Przastek

16:00 Podatek od śmieciowego jedzenia, a ustawa drożdzówkowa
Daniel Szostek
Podatek od cukru w Meksyku, podatek od tłuszczu w jednym z hinduskich stanów, ustawa drożdżówkowa w Polsce… W jaki sposób rządy na całym świecie starają się walczyć z epidemią chorób cywilizacyjnych? Czy podejmowane przez nich interwencje są skuteczne i czy podobne działania mają szanse powodzenia również w Polsce? Przegląd rozwiązaniach systemowych w kraju i za granicą.

16:20 Dyplomacja kulinarna: sposób na promocję polskiej kuchni
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Czym jest dyplomacja kulinarna i czy może stanowić skuteczne narzędzie w promocji polskiej kultury poza granicami naszego kraju? Jaki kierunek obrała polska dyplomacja kulinarna i kto jest odpowiedzialny za jej wizerunek?

16:40 Panel dyskusyjny: Jaka jest rola państwa w promocji jakościowej żywności i zdrowego jedzenia?
Grzegorz Łapanowski, Ministerstwo Rolnictwa, Krzysztof Przybył (Teraz Polska), Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Daniel Szostek, Magdalena Głodek (Ministerstwo Rolnictwa)
Czy podatek od śmieciowego jedzenia to zamach na wolność wyboru? A może w walce o zdrowe społeczeństwo cel uświęca środki? Czy państwo potrafi skutecznie wspierać dobre produkty i realnie wpływać na wybory konsumentów?

18:00 JEŚĆ JAK KRÓL
Prowadzenie: Katarzyna Błażejewska-Stuhr

18:00 „Jedz, pij, popuszczaj pasa” – czyli życie w erze przesytu
Daniel Śliż
Według danych WHO ponad ⅔ wszystkich chorób związanych jest z nieprawidłowym stylem życia, w tym w znacznej mierze z niewłaściwym odżywianiem. Ponad 60% Polaków ma nadwagę lub problemy z otyłością. Jakie zmiany w ostatnich dekadach spowodowały, że zaczęliśmy tyć? Jak bardzo zmienił się nasz sposób odżywiania i choroby, na które w konsekwencji zapadamy?
W skrócie, będzie o nadwadze, nadkonsumpcji i współczesnych epidemiach.

18:20 O umiarkowaniu w jedzeniu i piciu
Hanna Stolińska-Fiedorowicz
O tym, jak odżywiać się na co dzień, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i radością jedzenia. Czy zdrowe odżywianie w XXI wieku jest trudne? Jak wygląda najnowsza piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej? Czym jest dieta oparta na nieprzetworzonych produktach pochodzenia roślinnego? Tego wszystkiego dowiecie się podczas spotkania.

18:40 Panel dyskusyjny: Medycyna stylu życia medycyną na miarę XXI wieku
Paulina Bernatek, Longina Kłosiewicz-Latoszek (Instytut Żywności i Żywienia), Małgorzata Perl, Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Daniel Śliż
Czym jest medycyna stylu życia i czy ma szansę odpowiedzieć na wyzwania stojące przed współczesną medycyną? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają nasze codzienne wybory? W jaki sposób wprowadzać zdrowe nawyki i jak je utrzymywać?
O tym, czy zdrowy styl życia może być przyjemny, łatwy i dostępny dla każdego.

NIEDZIELA 16.09.2018
sala widowiskowa Urzędu Dzielnicy Wilanów (ul. Klimczaka 2)

11:00 POLSKA NA ZAKUPACH
Prowadzenie: Edyta Kochlewska

11:00 Jak czytać etykiety?
Magdalena Siuba-Strzelińska (Instytut Żywności i Żywienia)
Czy wiecie, co kryje się pod pisanymi drobnym drukiem oznaczeniami “E…”? Czy każdego “E” powinniśmy unikać za wszelką cenę i czy jest to w ogóle możliwe?
Dowiecie się, jak czytać etykiety, by nie dać się zwariować i świadomie dbać o zdrowie swoje i najbliższych.

11:20 Po co nam certyfikaty?
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
Co oznacza określenie “produkt certyfikowany” i jakich oznaczeń warto szukać na etykietach? Jak przebiega proces certyfikacji i w jakim celu certyfikaty są nadawane? A wreszcie – czy wszystkie certyfikaty mają taką samą wartość?

11:40 Panel dyskusyjny: Jak jedzą Polacy?
Magdalena Figurna, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Daria Rogowska (Ekocentryczka), Magdalena Siuba-Strzelińska, Joanna Żuchlińska (Biobazar)
Czego o kondycji polskiego rynku spożywczego i przyzwyczajeniach konsumenckich możemy dowiedzieć się z raportu “Polska na talerzu”? Jak zmieniają się trendy i preferencje kulinarne Polaków? Co i gdzie lubimy kupować oraz jadać?

13:00 JAK JEŚĆ?
Prowadzenie: Ewa Wagner

13:00 Pestycydy w owocach i warzywach – fakty i mity
Aleksandra Mrowiec (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin)
Czy powinniśmy obawiać się pozostałości pestycydów w żywności? Jak kontrolowana jest zawartość środków ochrony roślin w pryskanych owocach i warzywach? Czyli po prostu o tym, czy polska żywność jest bezpieczna dla konsumentów.

13:20 Między marketingiem a prawdą – największe żywieniowe mity
Damian Parol
Jak to właściwie jest z tym legendarnym olejem kokosowym i demonicznym glutenem? Czy sięgając po cukier brązowy i kokosowy unikniemy “białej śmierci”? Które z popularnych produktów zamiast dbać o nasze zdrowie, skutecznie dokonują spustoszenia w naszych portfelach? O tym, jak się nie nabierać na sztuczki marketingowców.

13:40 Panel dyskusyjny: Zdrowie na talerzu – co dzisiaj oznacza zdrowa żywność?
Joanna Gałązka (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin), Aleksandra Mrowiec (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin), Maciej Otrębski (Roślinnie Jemy), Damian Parol, Vege Polska
Zdrowe jedzenie, czyli jakie? Czy musimy wybierać między żywnością z upraw konwencjonalnych i eko? Czy powinniśmy obawiać się pozostałości pestycydów w żywności? Jak nie pogubić się wśród półek uginających się od “superfoods” i gąszczu pseudonaukowych doniesień? Czy dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego to krótkotrwała moda czy może „zielony talerz” ma szansę stanąć w centrum gastronomicznego świata?

15:00 OPAKOWANIE MA ZNACZENIE
Prowadzenie: Jakub Śwircz  

15:00 Szansa
Maciej Konopka
Szacuje się, że nawet ⅓ decyzji zakupowych podejmowana jest na podstawie tego, jak wygląda opakowanie produktu. Czy wzornictwo i marka stanowią podstawę nowoczesnego marketingu? O roli projektanta w produkcji żywności w oparciu o najlepsze przykłady polskiego i światowego designu.

15:20 Zagrożenie
Agnieszka Sadowska-Konczal (Ekologika)
Czy i dlaczego opakowania mogą stanowić problem? Co nadaje się do recyklingu i w jaki sposób prawidłowo segregować odpady? Czy jako konsumenci mamy wpływ na to, jak pakowane są nasze produkty? O przeroście formy nad treścią, byciu świadomym konsumentem i zero waste: nowej modzie, a może obowiązku?

15:40 Panel dyskusyjny: Zero waste w praktyce
Adam Kiedrowski (Fundacja BOŚ), Maciej Konopka, Jagna Niedzielska
Odmawiaj, ograniczaj, używaj ponownie, kompostuj, segreguj i przetwarzaj – to podstawowe zasady “bezśmieciowego” życia. Co oznaczają i jak możemy wprowadzać je do naszych kuchni, miejsca pracy czy garderoby? O tym, jak nie marnować żywności, produkować mniej odpadów oraz uczyć się recyklingu na co dzień.  

17:00 TRENDY FOOD – O PRZYSZŁOŚCI JEDZENIA
Prowadzenie: Patrycja Siwiec

17:00 Jedzeniowe mody: co jest modne, gdzie i dlaczego?
Piotr Skrzypczak
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się biorą kulinarne trendy oraz kto i w jaki sposób je kreuje? Dlaczego dane miejsca, produkty lub usługi stają się popularne? Wróżenie z fusów czy nauka? O tym, co jest modne dziś i co może stać się modnym jutro.

17:20 Doświadczenie jedzenia
Daria Pawlewska (KUKBUK), Arkadiusz Szwed (School of Form)
Co się stanie, kiedy projektant spotka się z szefem kuchni i antropologiem? Co wyjdzie z połączenia ceramiki, jedzenia i badań? O projektowaniu eating experience.

17:40 Panel dyskusyjny: Koncepty gastronomiczne XXI w.
Oliwa Gede-Niewiadomska (KUKBUK), Joanna Hołda, (Lubelski Instytut Designu), Piotr Skrzypczak (Lubelski Instytut Designu), Arkadiusz Szwed (School of Form), Maciej Żakowski (Restaurant Week Polska), Ewa Voelkel-Krokowicz (Concordia Design)
Czym są koncepty gastronomiczne i jak w obliczu ich popularności radzą sobie w restauracje “z tradycją”? Dlaczego restauracje otwierają się i zamykają? Czy istnieje idealna recepta na sukces w świecie dzisiejszej gastronomii?

18:15 Zbiórka i wspólny spacer do Villi Intraty gdzie odbędzie się oprowadzanie po wystawie “Doznanie – wzór morze”
Arkadiusz Szwed (School of Form)

——————————————————————

VILLA INTRATA

SOBOTA 15.09.2018
Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

12:00 SMAKI WARSZAWY
Prowadzenie: Aga Kozak, Jerzy S. Majewski
Jak smakowała Warszawa w okresie dwudziestolecia międzywojennego? Czy był to smak kuchni gospodarstw domowych, a może restauracji i kawiarni tętniących życiem towarzyskim? Zapraszamy w podróż do źródeł warszawskich smaków!

12:00 Wykład: „Kursy gotowania na gazie i lodówka tylko dla milionerów. Jak naprawdę wyglądało gotowanie przed wojną?”
Aleksandra Zaprutko-Janicka

12:30 Wykład: „Bazarowy street food, żydowskie szynki, pierwsze sieciówki, elitarne restauracje – wszystkie smaki przedwojennej Warszawy”
Grzegorz Kalinowski

13:00 Panel dyskusyjny: „Barwna mozaika warszawskiej kuchni”
Aleksandra Zaprutko-Janicka, Grzegorz Kalinowski, Maciej Nowicki

14:00 GŁODNI WIEDZY – EDUKACJA OD KUCHNI
Prowadzenie: Aga Kozak, Maciej Nowicki, Dorota Nygren
Doświadczenia polskich specjalistów w dziedzinie edukacji kulinarnej skonfrontujemy z międzynarodowymi trendami przedstawionymi przez wybitnego eksperta kuchni historycznej Ivana Daya. Panel prowadzony w języku angielskim.

14:00 Wykład: „The Culinary Glories of Britain’s Past”
Ivan Day, Anglia, BBC

14:40 Wykład: „A place at the Royal Table – project of European royal residences”
Paulina Szulist-Płuciniczak

15:00 Panel dyskusyjny: „How to educate
through cooking?”
Ivan Day, Maciej Nowicki, Grzegorz Łapanowski, Paulina Szulist-Płuciniczak, Dorota Nygren

16:00 SPOŁECZNA ODPOWIEDZIALNOŚĆ WOBEC JEDZENIA
„Nie marnuj żywności. Proszę, potwierdź liczbę gości”
Prowadzenie: Aga Kozak
Co można zrobić w branży gastronomicznej, aby zredukować ilość wyrzucanego jedzenia? Czy prawo może pomóc w tej sprawie? Przyjrzymy się temu problemowi w Polsce i poszukamy nowych rozwiązań, odnosząc się do najnowszych pomysłów z areny międzynarodowej.

16:00 Prezentacje projektów połączone z debatą „Samodzielność od kuchni”
Jacek Malicki (Foodsharing Warsaw), Sylwia Majcher, Jakub Malec, Dorota Jezierska (Federacja Polskich Banków Żywności), Katia Roman-Trzaska, Tomasz Małek (Dom Wódki) 

NIEDZIELA 16.09.2018
Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

10:00 HISTORIA W KUCHNI / KUCHNIA W HISTORII „Między PR-em a źródłem”
Prowadzenie: Aga Kozak, Grzegorz Mazur, Dorota Nygren
Czy wychodząc od źródła historycznego można stworzyć zaskakujący i skuteczny koncept marketingowy? Czyli o tym jak wykorzystać historię do zbudowania kulinarnej narracji. Porozmawiamy z szefami kuchni i dociekliwymi historykami.

10:00 Wykład: „Posmakować przeszłości. Romans teorii z praktyką”
Aleksandra Kleśta-Nawrocka

10:30 Wykład: „Jak uwarzyć kuchnię z historią?”
Bogdan Gałązka, Maciej Nowicki

11:00 Panel dyskusyjny: „Building an original, culinary-historical narrative?”
Maciej Nowicki, Bogdan Gałązka, Aleksander Baron, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Ivan Day

12:00 GOTUJ SIĘ NA SZTUKĘ!
Prowadzenie: Aga Kozak
Królewskość stołu nie oznaczała jedynie obecności monarchy oraz pokaźnej liczby i obfitości podanych potraw. Staropolskie uczty były niezwykłymi spektaklami poruszającymi wszystkie zmysły uczestników. Wykorzystując barwne, barokowe tło, opowiemy o wzajemnej miłości sztuki i jedzenia.

12:00 Wykład: „Rymowane zjadanie, czyli co jedli i o czym pisali (niektórzy) poeci polskiego baroku”
Bogusław Deptuła

12:30 Wykład: „Lampart w kuchni. Sztuka sycylijskiego stołu”
Małgorzata Buttitta

13:00 Panel dyskusyjny: „Kulinaria a kultura”
Bogusław Deptuła, Paweł Bravo, Małgorzata Buttitta, Marek Bieńczyk, Bartek Kieżun