Warszawski Festiwal Kulinarny to wydarzenie wyjątkowe. Jest to jednocześnie święto dobrego jedzenia i spotkanie o walorach edukacyjnych, na które organizatorzy kładą szczególny nacisk. Celem Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego jest zgromadzenie w jednym miejscu lokalnych, niewielkich producentów i pokazanie ich większemu gronu konsumentów. Pokazanie, jaką wielką wartość niesie ze sobą żywność lokalna, wytwarzana w zrównoważony sposób, z poszanowaniem natury. Jednak organizatorom nie chodzi tylko o to, żeby jeść i pić, ale żeby zrozumieć, że nasze pojedyncze wybory mają znaczenie. Dlatego Warszawski Festiwal Kulinarny to nie tylko targi dobrej żywności. To coś o wiele większego.

Warszawski Festiwal Kulinarny – pytania o przyszłość jedzenia

Wydarzenie jest połączeniem targów, festiwalu i konferencji, a część edukacyjna odgrywa bardzo dużą rolę. Podczas dwóch dni Festiwalu jednocześnie odbywają się targi żywności oraz wykłady i warsztaty, które prowadzą specjaliści z różnych dziedzin powiązanych z rolnictwem, gastronomią i odżywianiem. Główny organizator Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego, Grzegorz Łapanowski, tak mówi o imprezie: „Ten festiwal to wielkie święto miłośników kulinariów. Chcemy wspólnie rozmawiać o przyszłości jedzenia. Gdzieś ta dyskusja musi się zacząć. Weź w niej udział.”


Idea Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego

Ideą Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego jest promocja tradycyjnej, regionalnej żywności. Żywności, którą z pełną świadomością można nazwać zdrową. Wydarzenie porusza tematykę rolnictwa ekologicznego, bioróżnorodności, sezonowości, lokalności, sprawiedliwego handlu, bezpieczeństwa żywnościowego, dostępu do dobrego jedzenia, odpowiedniej diety i odpowiedzialnych wyborów. Uświadamia większemu gronu, jak bardzo nasze wybory żywieniowe wpływają na środowisko naturalne i dostęp do żywności dla przyszłych pokoleń. Jednym z aspektów jest tez edukacja kulinarna i żywieniowa wśród najmłodszych. Organizatorzy i prelegenci mówią o potrzebie edukacji na temat dobrego jedzenia już od najmłodszych lat. Uświadamiają, jak bardzo źle jadają polskie dzieci i jak ogromny dostęp mają do śmieciowego jedzenia. Oprócz wiedzy i uczty smaków podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego można zetknąć się z nowoczesnym designem i sztuką użytkową. Wydarzenie to gromadzi w jednym miejscu producentów żywności, kucharzy, specjalistów, rzemieślników i artystów.


Tematyka Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego


Warszawski Festiwal Kulinarny porusza bardzo ważne zagadnienia i odpowiada na takie kwestie, jak:

  • - Jakie będzie jedzenie przyszłości i przyszłość jedzenia?

  • - Jak odżywiają się Polacy?

  • - Dlaczego dzieci jedzą śmieci i jak to zmienić?

  • - Czym tak naprawdę jest ekologia?

  • - Jak stosować zero waste w praktyce?

  • - Jak na co dzień wybierać dobre jedzenie?

  • - Dlaczego warto kupować od lokalnych producentów?

  • - Polskie kulinarne dziedzictwo i przyszłość polskiej kuchni.