PAWILON KULINARNY FOOD LAB STUDIO

Na warsztaty w Pawilonie Kulinarnym obowiązują zapisy.
Zapisy ruszą 3 września – w postaci zgłoszenia przez formularz. Ilość miejsc jest ograniczona.  
Link do formularza podamy tutaj oraz na odpowiednim wydarzeniu na Facebooku. W formularzu znajdzie się również aktualna informacja o dostępności miejsc na dane wydarzenie. Więcej informacji i pytania prosimy kierować na adres: warsztaty.festiwalkulinarny@gmail.com

Zapisy na warsztaty dostępne tutaj: FORMULARZ ON-LINE

SOBOTA 15.09.2018

11:00 Warsztaty z Kawiarnią STOR: Zrób sobie kawiarnię w domu –  przygotowywania kawy w driperze V60
Jakub Świątek (STOR)
Dobra kawa to nie czarna magia. Udowodni to Head Barista kawiarni STOR. Podczas warsztatów będzie można nauczyć się przygotowywać kawę metodą przelewową w driperze V60. Spotkanie rozpocznie się od wprowadzenia poświęconego kawie speciality oraz podstawowym zasadom, których powinien przestrzegać domowy barista. Następnie wszyscy uczestnicy będą mieli okazję samodzielnie przygotować kawę.

13:00 Warsztaty z firmą Melvit: Dieta sportowca w ekspresowym tempie. Jak spędzić czas na treningu, a nie w kuchni?
Ula Somow i Michał Toczyłowski
Jeśli biegasz, pływasz, robisz cokolwiek, by dbać o formę – te warsztaty są właśnie dla Ciebie! Dowiesz się podczas nich czym zastąpić białko zwierzęce, jak dobrze jeść, by budować formę oraz jak zbudować zbilansowany talerz i nie spędzić przy tym całego wieczoru w kuchni. 
Uczestnicy przygotują dania z wykorzystaniem produktów firmy Melvit.

14:30 Degustacja: IPA, APA, NEIPA, RIS…, czyli rzecz o stylach piwnych i rzemieślniczej piwnej rewolucji.
Piotr Sosin (Browar Trzech Kumpli)
Uczestnicy degustacji przeprowadzeni zostaną przez meandry stylów piwnych, dowiedzą się o genezie ich powstania, ewolucji i warzeniu. Wszystko to zostanie poparte wnikliwą smakową analizą. Będzie to okazja do spróbowania wielu piw z bogatej oferty Browaru Trzech Kumpli. Zapraszamy zarówno doświadczonych fanów kraftu, jak i tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z nową piwną falą.

15:30 Warsztaty: Rzecz o roślinnym nabiale – gotowanie z roślinnymi serami
Zuzanna Rzymanek (Wege Siostry)
Co to jest mleko roślinne i jak zrobić ser z nerkowców? Jak skomponować wegańskie dania pełne smaku i aromatu? Tagliatelle z selera z sosem serowym z grzybami, meksykańskie tacosy z pikantną nutą – to tylko niektóre z propozycji Zuzy Rzymanek, współzałożycielki manufaktury roślinnych serów Wege Siostry. Zuza podpowie i pokaże, jak przygotować pełnowartościowe, 100% roślinne oraz pyszne posiłki.

17:30 Warsztaty z ProVeg: Pierwsze kroki w kuchni roślinnej
Katarzyna Gubała
Czy kiedykolwiek próbowaliście ograniczyć spożycie mięsa? Podobno ponad połowa Polaków deklaruje chęć zmniejszenia spożywania ilości produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak to zrobić, kiedy pomysłów na roślinne przepisy brak? Ten warsztat jest dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kuchni (nie tylko roślinnej) i szukają dobrych inspiracji.

NIEDZIELA 16.09.2018

12:00 Warsztaty z Magazynem Zwierciadło: Zamknąć lato w słoiku metodą tradycyjną i nowoczesną, czyli weki z bliska i daleka
Jolanta Naklicka-Kleser
Warsztaty rozpocznie przepis na zupę ogórkową ze słoika z rodzinnego, tradycyjnego przepisu Jolanty, ale nie zabraknie współczesnych interpretacji weków na zimę w postaci pomysłów przywiezionych z dalekich i bliskich podróży. Przygotujcie się na kiszone cytryny, kolendrowe marchewki lub ekspresowe kim-chi z łatwo dostępnych składników. Każdy z uczestników warsztatu zabierze ze sobą do domu słoiczek własnoręcznie przygotowanych przetworów.

14:30 Konkurs kulinarny z Baziółka: Comfort food, czyli pyszne jedzenie bez owijania w bawełnę
Weź udział w konkursie, w którym zadaniem jest przygotowanie dania z wykorzystaniem dwóch rodzajów świeżych ziół doniczkowych i ciętych od Baziółka.
Temat przewodni stanowi tzw. comfort food, czyli domowe, pyszne jedzenie, które śni nam się po nocach, daje sytość, radość i nie jest skomplikowane w przygotowaniu.
Na wykonanie zadania każdy z uczestników będzie miał równe 40 minut, a do wykorzystania wszystkie produkty dostępne w festiwalowej spiżarni. Jury wybierze 3 najpyszniejsze propozycje.
Nagrodami w konkursie będą: książka Baziółka „Zioła na talerzu” z podpisami członków jury, zapas świeżych ziół od „Baziółka”, nóż szefa marki Global oraz voucher na warsztaty kulinarne w Food Lab Studio.
Konkurs przeznaczony dla osób powyżej 15 roku życia.

Regulamin konkursu

Zgoda na udział w konkursie osoby niepełnoletniej

17:00 Warsztaty: Kipiące umami gotowanie z Tasaczkiem
Wit Szychowski
Warsztaty z cyklu: niewiarygodne! Uczestnicy przygotują tacosy, ale nie użyją ani grama mąki kukurydzianej. Ugotują esencjonalny i przepyszny wywar, ale próżno będzie w nim szukać korpusów z kurczaka i kości cielęcych. Mało tego! Pod czujnym okiem szefa usmażone zostaną porządne, krwiste steki… z buraka, a wszystko to polane najlepszym bezmięsnym demiglacem, który przekona do siebie każdego zadeklarowanego mięsożercę!