Po co nam ten festiwal?

Grzegorz Łapanowski o Warszawskim Festiwalu Kulinarnym

By zrozumieć współczesność i rozmawiać o przyszłości warto jest znać swoją przeszłość.

Warszawski Festiwal Kulinarny – „Królewski Stół” – to wspólna inicjatywa Food Lab Studio, Targów Designu WZORy i Pałacu Wilanów. Połączenie targów, konferencji z blisko setką wystawców oraz pięćdziesięcioma wydarzeniami towarzyszącymi, warsztatami, pokazami, strefą dla dzieci, wykładami i całą masą atrakcji – tych dla ciała, a także ducha. Miejsce tego wydarzenia jest nieprzypadkowe. Między Wilanowem, a Pałacem powstanie niemal dwu hektarowe miasteczko festiwalowe, gdzie będzie można spotkać wyjątkowych wystawców i całą plejadę osobowości kulinarnych. W Willi Intrata, naprzeciwko Pałacu Wilanów, przez dwa dni będzie można wziąć udział w wydarzeniach (wykładach, warsztatach, debatach i spacerach historycznych) podczas których opowiemy o historii królewskiego stołu, ale i zaprosimy do debaty nad tym, jak historia wpływa na współczesność. Zaś w Ratuszu dzielnicy Wilanów odbędzie się konferencja, której bogaty program będzie opowiadał o współczesnej, przeszłej i przyszłej kondycji kulinariów.

Będziemy zadawać pytania z pozoru prozaiczne, jak i bardzo złożone. Jednak jedno jest pewne – każdy znajdzie coś dla siebie.

Targi Designu WZORY

Jagoda Valkov, Aleksandra Pawelska i zespół WZORY
Od pięciu lat Wzory wyznaczają nowy standard wystawienniczych wydarzeń w Warszawie. Wspieramy młodych rzemieślników i utalentowanych projektantów, pomagając zaistnieć im na rynku i spotkać pierwszych klientów. Bliskie nam są idee zrównoważonego rozwoju, ekologiczne podejście oraz wspieranie lokalnych, niewielkich rzemieślników. Doceniamy ich prace i staramy się aby nasze wydarzenia szerzyły świadomość wartości naszego naturalnego dziedzictwa i niezwykłego rzemiosła, jaki tworzą młodzi polscy projektanci.