Druga edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego odbyła się pod hasłem „Królewski Stół”. Podczas konferencji bardzo ważne miejsce zajęła dyskusja o tym, co w dzisiejszym świecie znaczy „Jeść jak król”, jak do tego powiedzenia ma się polska dieta i zdrowie Polaków. Niestety większość z nas przedkłada ilość nad jakość. I owszem, jemy jak królowie, ale tylko pod względem tego, że jemy bardzo dużo.

Nadwaga i otyłość wśród dorosłych

Około 2 miliardy ludzi na świecie ma nadwagę lub jest otyłych, a większość z nich żyje w krajach rozwiniętych. Populacja osób z nadmierną masą ciała wzrosła prawie trzykrotnie od lat 80-tych XX wieku. Polskie statystyki są równie przerażające. Warto zajrzeć do tego raportu. Około połowa polskich dorosłych waży zbyt dużo. Nadwaga lub otyłość dotyczy:

  • - 40% osób w wieku 25 – 29 lat,

  • - 55% osób w wieku 35 – 39 lat,

  • - ponad 60% osób w wieku powyżej 50 lat.

Jednocześnie jedynie 39% osób dostrzega wokół siebie problem powszechnej nadwagi. Oznacza to, że albo nadmierna masa ciała nam nie przeszkadza, albo nie postrzegamy jej jako coś niebezpiecznego. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że otyłość to choroba, na którą cierpi całe ciało. Rzesze Polaków prawie w ogóle nie ruszają się w ciągu dnia, a przy tym jedzą ilości kalorii jak dla pracownika fizycznego. Nie ma możliwości, aby skończyło się to inaczej niż zespołem metabolicznym, nadciśnieniem, czy cukrzycą.


Co 4 polskie dziecko ma nadwagę lub otyłość

Problemy z nadwagą u dzieciPolskie dzieci tyją najszybciej w Europie, co oznacza, że rodzice popełniają ogrom błędów żywieniowych, a przede wszystkim zapychają maluchy cukrem i niezdrowym jedzeniem. Polskie dzieci są często przekarmione (zbyt dużo kalorii), a przy tym niedożywione (zbyt mało białka, zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych), bo jedzenie, które spożywają nie jest prawdziwym, wartościowym jedzeniem. I na pewno nie jest jedzeniem godnym króla. Żelki, wafelki, słodkie napoje, frytki i kanapki z fast foodów. To często stałe elementy diety dzieci i nastolatków. Liczba otyłych dzieci na świecie ciągle rośnie. Ich ilość zmienia się w zastraszajacym tempie – z 11 milionów w 1974 roku do 124 milionów w 2016 roku. Nie zapominajmy o dzieciach i młodzieży z nadwagą – to dodatkowe 213 milionów osób. W Polsce problem nadwagi i otyłości dotyczy 10% maluchów w wieku 1 – 3 lat, 30% dzieci w wieku wczesnoszkolnym i 22% nastolatków do 15 roku życia (stan na 2019 rok). Z roku na rok jest coraz gorzej. Więcej interesujących danych można znaleźć w serwisie Nauka w Polsce.


Jedz jak król – wybieraj wysoką jakość


Trudno jest nie ulec pokusie jedzenia we współczesnym świecie. Żyjemy w czasach, kiedy jedzenie jest najtańsze w historii ludzkości, a w dodatku bardzo atrakcyjnie podane. Zachęcające reklamy, kolorowe opakowania, gotowe dania, jedzenie na mieście. To wszystko sprawia, że niesamowicie łatwo jest jeść za dużo. Wiele więcej niż potrzebuje organizm. Wpadamy więc w pułapkę jedzenia jak król. Dużo, do syta. Podświadomie przyświeca nam dawna szlachecka idea „Jedz, pij i popuszczaj pasa”. Jednak w świadomym jedzeniu jak król i korzystaniu z dobrodziejstw królewskiego stołu nie ma miejsca na bezmyślne objadanie się i nadkonsumpcję. W czasach łatwego dostępu do żywności i wiedzy o prawidłowym odżywianiu powinniśmy skupiać się na drugim aspekcie hasła „Jeść jak król” - na jedzeniu o wysokiej jakości. Bardzo ważna jest świadomość konsumencka, umiejętność czytania składów produktów, etykiet. Najwyższą jakość zapewnia pożywienie regionalne, lokalne, z małych zakładów produkcyjnych, gdzie wytwórcom naprawdę zależy na zadowoleniu konsumentów, a nierzadko praca jest ich pasją. O ile lepiej smakuje marchewka od uczciwego rolnika, który nawozi pola tylko w takim stopniu, w jakim jest to konieczne w porównaniu z marchewką z supermarketu!