Dwa festiwalowe dni wypełnione są atrakcjami od rana do wieczora. Jakie aktywności proponuje odwiedzającym Warszawski Festiwal Kulinarny? Sprawdź, z jakich wykładów i warsztatów można było skorzystać podczas Festiwalu w 2017 i 2018 roku.
Wykłady podczas drugiego warszawskiego Festiwalu Kulinarnego odbywały się w sali widowiskowej Urzędu Dzielnicy Wilanów w sobotę 15 września 2018 r. od godz. 9 do 19 oraz w niedzielę 16 września 2018 r. od godz. 11 do 19. Poruszone zostały następujące bloki tematyczne:
SOBOTA
- Dobrze jemy ze szkołą na widelcu – o edukacji kulinarnej w domu i szkole i sensie warsztatów kulinarnych zamiast lekcji historii;
- Królewski stół – o dawnych polskich książkach kucharskich i definicji zdrowego odżywiania na przestrzeni wieków;
- Czemu dzieci jedzą śmieci – o otyłości wśród polskich dzieci i wychowywaniu na smakoszy;
- Polityka a jedzenie – o działalności politycznej w celu zmniejszenia epidemii otyłości, roli państwa w promocji dobrej żywności i dyplomacji kulinarnej;
- Jeść jak król – o objadaniu się i nadkonsumpcji.
NIEDZIELA
- Polska na zakupach – o czytaniu etykiet i certyfikatach żywności;
- Jak jeść – o pestycydach i mitach żywieniowych;
- Opakowanie ma znaczenie – w czym pomagają opakowania, a kiedy są niebezpieczne;
- Trendy Food – o przyszłości jedzenia – o modzie w żywieniu i doświadczaniu jedzenia.
Warsztaty i pokazy odbyły się na terenie Plaży Wilanów i zostały podzielone na dwie strefy – Wzory oraz Pawilon Kulinarny. Na odwiedzających czekała ogromna różnorodność – od wyplatania makram i dbania o rośliny w domu po dietę sportowca i wegański nabiał.
SOBOTA – Wzory
- Roślinne Porady o jadalnych kwiatach
- Kuchnia roślinna bez tajemnic
- Makramy i Porady ogrodnicze
- O smakach i smakowaniu
- Wstęp do pszczelarstwa – warsztatowa pogadanka
NIEDZIELA – Wzory
- Woreczki kuchenne – zrób własny projekt!
- Potęga nasion
- Warsztaty z ręcznego ostrzenia noży
- Warsztaty z rozpoznawania dzikich roślin jadalnych
- Warsztat plecionkarski
- Zielony gość w domu. Jak zadbać o nową roślinę w mieszkaniu.
SOBOTA – Pawilon kulinarny
- Warsztaty z Kawiarnią STOR: Zrób sobie kawiarnię w domu – przygotowywania kawy w driperze V60
- Pokaz z Magazynem Zwierciadło: Jedzenie, które poprawia nastrój
- Warsztaty z Melvitem: Dieta sportowca w ekspresowym tempie, jak spędzić czas na treningu, a nie w kuchni?
- Degustacja: IPA, APA, NEIPA, RIS…, czyli rzecz o stylach piwnych i rzemieślniczej piwnej rewolucji.
- Pokaz: Polskie sery zagrodowe wg Giena Mientkiewicza – rzecz o twarogach
- Warsztaty: Rzecz o roślinnym nabiale – gotowanie z roślinnymi serami
- Warsztaty z ProVeg: Pierwsze kroki w kuchni roślinnej
NIEDZIELA – Pawilon kulinarny
- Pokaz: Kaszubskiej Kozy gawęda o serze – historie z kraju i ze świata
- Warsztaty z Magazynem Zwierciadło: Zamknąć lato w słoiku metodą tradycyjną i nowoczesną, czyli weki z kraju i ze świata
- Pokaz: Z ziemi francuskiej, do polskiej – historia smaku królewskiej kuchni
- Konkurs kulinarny z Baziółką: Comfort food, czyli pyszne jedzenie bez owijania w bawełnę.
- Pokaz: Do ostatniego okruszka czyli sztuka #mynowaste w praktyce
- Warsztaty: Kipiące umami – gotowanie z Tasaczkiem