Warszawski Festiwal Kulinarny jest wydarzeniem, odbywającym się raz w roku w wyjątkowych miejscach Warszawy. Impreza, która jest jednocześnie targami regionalnego jedzenia i sztuki użytkowej oraz konferencją o dobrej żywności, trwa dwa weekendowe dni wypełnione atrakcjami od rana do wieczora.

Warszawski Festiwal Kulinarny – edycja 2017

W 2017 roku Festiwal odbył się 9 i 10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego. Wydarzenie wyjątkowo zainaugurowała kolacja pod gołym niebem przygotowana 8 września przez znanych szefów kuchni. W czasie festiwalowego weekendu Ogród Botaniczny odwiedziło 7 tysięcy osób, na które czekało 70 wystawców, ponad 40 warsztatów i pokazów oraz 24 wykłady, podczas których wystąpiło ponad 50 prelegentów! Wystawcy prezentowali wysokiej jakości lokalne wyroby oraz rzemieślnicze piwo. Można było także zaopatrzyć się w wyjątkowe akcesoria kuchenne i ceramikę. Warsztaty kulinarne, ogrodnicze i z zakresu food designu były skierowane zarówno do dorosłych jak i do dzieci. Nie zabrakło także czegoś dla przedsiębiorców! Podczas imprezy odbyły się bezpłatne konsultacje na temat wpływu opakowania produktów na wizerunek i rozwój marki. W związku z tym, że Warszawski Festiwal Kulinarny w 2017 roku odbywał się pod hasłem „Rośliny, Owady i Miód”, podczas wydarzenia nie mogło zabraknąć doskonałego miodu prosto z pasiek oraz warsztatów budowania domków dla owadów. Tematykę wykładów i warsztatów można sprawdzić na stronach wydarzenia na Facebooku, m.in. tu i tu.


Warszawski Festiwal Kulinarny – edycja 2018

Drugi Warszawski Festiwal Kulinarny odbył się 15 i 16 września 2018 roku w Wilanowie, a dokładnie na terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III, Urzędu Dzielnicy Wilanów oraz na Plaży Wilanów. Na zainteresowanych czekało jeszcze więcej atrakcji niż rok wcześniej. Aż 100 wystawców, 60 warsztatów i pokazów, ponad 40 wykładów i projekcje filmów. A do tego jedyna w swoim rodzaju możliwość obejrzenia wystawy „Doznanie – wzór morze” – kolekcji porcelanowych naczyń z niezwykłą historią. Tematyka aktywności podczas drugiej edycji Festiwalu rozwijała aspekty poruszone rok wcześniej i realizujące ideę wydarzenia, a dodatkowo krążyła wokół historii kulinarnej, dawnych książek kucharskich, stołów królów i kuchni przedwojennej Warszawy.


II Warszawski Festiwal Kulinarny – program wykładów


Wykłady podczas drugiego warszawskiego Festiwalu Kulinarnego odbywały się w sali widowiskowej Urzędu Dzielnicy Wilanów w sobotę 15 września 2018 r. od godz. 9 do 19 oraz w niedzielę 16 września 2018 r. od godz. 11 do 19. Poruszone zostały następujące bloki tematyczne:


SOBOTA

  • - Dobrze jemy ze szkołą na widelcu – o edukacji kulinarnej w domu i szkole i sensie warsztatów kulinarnych zamiast lekcji historii;

  • - Królewski stół – o dawnych polskich książkach kucharskich i definicji zdrowego odżywiania na przestrzeni wieków;

  • - Czemu dzieci jedzą śmieci – o otyłości wśród polskich dzieci i wychowywaniu na smakoszy;

  • - Polityka a jedzenie – o działalności politycznej w celu zmniejszenia epidemii otyłości, roli państwa w promocji dobrej żywności i dyplomacji kulinarnej;

  • - Jeść jak król – o objadaniu się i nadkonsumpcji.


NIEDZIELA

  • - Polska na zakupach – o czytaniu etykiet i certyfikatach żywności;

  • - Jak jeść – o pestycydach i mitach żywieniowych;

  • - Opakowanie ma znaczenie – w czym pomagają opakowania, a kiedy są niebezpieczne;

  • - Trendy Food – o przyszłości jedzenia – o modzie w żywieniu i doświadczaniu jedzenia.

II Warszawski Festiwal Kulinarny – program warsztatów i pokazów


Warsztaty i pokazy odbyły się na terenie Plaży Wilanów i zostały podzielone na dwie strefy – Wzory oraz Pawilon Kulinarny. Na odwiedzających czekała ogromna różnorodność – od wyplatania makram i dbania o rośliny w domu po dietę sportowca i wegański nabiał.


SOBOTA – Wzory

  • - Roślinne Porady o jadalnych kwiatach

  • - Kuchnia roślinna bez tajemnic

  • - Makramy i Porady ogrodnicze

  • - O smakach i smakowaniu

  • - Wstęp do pszczelarstwa – warsztatowa pogadanka


NIEDZIELA – Wzory

  • - Woreczki kuchenne – zrób własny projekt!

  • - Potęga nasion

  • - Warsztaty z ręcznego ostrzenia noży

  • - Warsztaty z rozpoznawania dzikich roślin jadalnych

  • - Warsztat plecionkarski

  • - Zielony gość w domu. Jak zadbać o nową roślinę w mieszkaniu.


SOBOTA – Pawilon kulinarny

  • - Warsztaty z Kawiarnią STOR: Zrób sobie kawiarnię w domu – przygotowywania kawy w driperze V60

  • - Pokaz z Magazynem Zwierciadło: Jedzenie, które poprawia nastrój

  • - Warsztaty z Melvitem: Dieta sportowca w ekspresowym tempie, jak spędzić czas na treningu, a nie w kuchni?

  • - Degustacja: IPA, APA, NEIPA, RIS…, czyli rzecz o stylach piwnych i rzemieślniczej piwnej rewolucji.

  • - Pokaz: Polskie sery zagrodowe wg Giena Mientkiewicza – rzecz o twarogach

  • - Warsztaty: Rzecz o roślinnym nabiale – gotowanie z roślinnymi serami

  • - Warsztaty z ProVeg: Pierwsze kroki w kuchni roślinnej


NIEDZIELA – Pawilon kulinarny

  • - Pokaz: Kaszubskiej Kozy gawęda o serze – historie z kraju i ze świata

  • - Warsztaty z Magazynem Zwierciadło: Zamknąć lato w słoiku metodą tradycyjną i nowoczesną, czyli weki z kraju i ze świata

  • - Pokaz: Z ziemi francuskiej, do polskiej – historia smaku królewskiej kuchni

  • - Konkurs kulinarny z Baziółką: Comfort food, czyli pyszne jedzenie bez owijania w bawełnę.

  • - Pokaz: Do ostatniego okruszka czyli sztuka #mynowaste w praktyce

  • - Warsztaty: Kipiące umami – gotowanie z Tasaczkiem