W Polsce jest coraz mniej pszczół i jest to problem nas wszystkich. Wymieranie pszczół stało się wiodącym tematem jednej z edycji Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego. Sprawdź, dlaczego pszczoły są tak ważne dla codziennego życia!
Pszczoły bezpośrednio przyczyniają się do pozyskiwania plonów ogromnej ilości roślin. Szacuje się, że jest to m.in. 4000 odmian warzyw. Całkowite wyginięcie pszczół oznacza, że podstawowym roślinnym pożywieniem człowieka stałyby się zboża. Ponadto pośrednio pszczoły są źródłem mleka, nabiału i mięsa, ponieważ dzięki nim powstaje roślinne pożywienie dla zwierząt hodowlanych.
Jednak pszczoły to nie tylko żywność. Świat bez pszczół to świat bez kwiatów. Bez dzikich zwierząt i ptaków żywiących się roślinami zapylanymi przez pszczoły. To świat mało kolorowy i monotonny. Nieprawdziwe jest stwierdzenie, które niesłusznie przypisuje się Einsteinowi, że ludzie wyginą 4 lata po wyginięciu pszczół. Nie wyginiemy, ale z pewnością nie chcielibyśmy żyć w świecie bez pszczół.
Warszawski Festiwal Kulinarny w 2017 roku był okazją do poszerzenia wiedzy na temat pszczół, ich potrzeb i zagrożeń. Można było także dowiedzieć się, jak pomagać pszczołom i budować domki dla owadów. Dużo ciekawych informacji związanych z problemem masowego wymierania pszczół można znaleźć na portalu pomagamypszczolom.pl.