Warszawski Festiwal Kulinarny jest wydarzeniem, które stanowi doskonałą okazję do edukacji kulinarnej dzieci. Warsztaty związane ze zdrowym jedzeniem i ochroną środowiska uczą maluchy poprzez zabawę i w przyjazny sposób traktują o bardzo ważnych tematach.
Tematyka podejmowana podczas warsztatów dla dzieci w ramach Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego rozwija wiedzę i zainteresowania najmłodszych w wielu aspektach. Zajęcia uczą:
- że zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i niesmaczne,
- otwartości na nowe smaki,
- że deser może być zdrowy i bez cukru, a przy tym równie pyszny jak ciastka ze sklepu,
- jak posługiwać się sprzętami kuchennymi i samodzielnie przygotować proste dania,
- zasad przechowywania jedzenia w lodówce i poza nią,
- jak nie marnować żywności,
- zasad czytania etykiet produktów spożywczych,
- co znaczy lokalność i regionalność żywności,
- jak bardzo produkcja żywności wpływa na środowisko naturalne,
- co to jest ekologia,
- jak szanować naturę i wiele innych.
Wydarzenia takie jak Warszawski Festiwal Kulinarny są okazją dla dzieci do nauki o niezwykle ważnych aspektach życia poprzez zabawę. Ponadto rozwijają kreatywność, zdolności manualne i dają masę radości.